Geboorteregeling

Wanneer een vrouw, meestal samen met een man, bepaalt of zij een kind wil of niet, noem je dat geboorteregeling. Als de vrouw geen kind wil kan ze voorbehoedsmiddelen gebruiken, dit kan zowel de man als de vrouw gebruiken, je noemt ze ook wel anticonceptiemiddelen.

Anticonceptiemiddelen

Je hebt betrouwbare en onbetrouwbare anticonceptiemiddelen.
Onbetrouwbaar;

Periodieke onthouding is een voorbeeld van een onbetrouwbaar anticonceptiemiddel. Bij periodieke onthouding hebben een man en een vrouw geen geslachtsgemeenschap in de vruchtbare periode van ongeveer vijf dagen. Het is alleen niet zo makkelijk om precies te weten wanneer de ovulatie plaatsvindt, daarom is periodieke onthouding erg onbetrouwbaar en kan je als vrouw dus nog steeds zwanger raken.

Een ander, onbetrouwbaar conceptiemiddel is coïtus interruptus (onderbroken geslachtsgemeenschap) hier bij trekt de man zijn penis uit de vagina van de vrouw wanneer hij zijn orgasme voelt aankomen. Hierdoor vindt de zaadlozing buiten de vagina plaats. Alleen er kan al voorvocht uit de penis zijn gekomen voor dat de man de zaadlozing krijgt. In dat voorvocht zitten vaak ook zaadcellen waardoor deze methode erg onbetrouwbaar is.

Betrouwbaar;

Een voorbeeld van een betrouwbaar anticonceptiemiddel is een condoom. Een condoom is een dun rubber hoesje dat om de penis zit, tijdens de erectie wordt deze om de penis geschoven. Een condoom zorgt ervoor dat de sperma niet in de vagina komt. Condooms zijn makkelijk, goedkoop en redelijk betrouwbaar. De kans op een zwangerschap bij een condoom is 2 tot 5%. Een condoom mag je maar 1 keer gebruiken. Er is wel een nadeel aan condooms, het vrijen moet onderbroken worden om het condoom om te doen. Een groot voordeel is dat een condoom je ook beschermt tegen het overbrengen van ziekteverwekkers. Belangrijk is dat je alleen condooms gebruikt met het CE-veiligheidskeurmerk.

De pil (anticonceptiepil) is ook een voorbeeld van een betrouwbaar anticonceptiemiddel. De pil bevat hormonen waardoor enkele veranderingen optreden in het lichaam van een vrouw. Door deze hormonen is er geen ovulatie, waardoor er geen eicellen vrij komen. De pil moet dagelijks ingenomen worden met meestal 1 keer in de 4 weken een stopweek. In de stopweek vindt de menstruatie plaats. De menstruatie minder erg als wanneer er geen pil wordt gebruikt. Daarom kan het ook zijn dat meisjes en vrouwen de pil slikken omdat ze een onregelmatige of erg pijnlijke menstruatie hebben. De pil is erg betrouwbaar. De kans op een zwangerschap is gemiddeld 0,3%.  De tabletten in de strip zijn aangeven met de dagen van de week zodat als een meisje of vrouw de pil vergeet ze het gelijk merkt. Als een meisje of vrouw de pil is vergeten geeft het geen betrouwbare bescherming meer tegen een zwangerschap. De pil kan alleen gehaald worden met een recept van de dokter. Daardoor kan de dokter de gebruikster van de pil regelmatig onderzoeken omdat de pil ook bijwerkingen kan veroorzaken zoals misselijkheid, hoofdpijn, gewichtstoename of een gespannen gevoel in de borsten.

Het spiraaltje is een betrouwbaar voorbehoedsmiddel. Je hebt 2 soorten spiraaltjes: het koperspiraaltje en het hormoonspiraaltje. Het koperspiraaltje is een plastic ankertje met koperdraad er omheen. Het wordt via de baarmoedermond in de baarmoederholte geplaatst. Het maakt zaadcellen die de baarmoeder binnenkomen onvruchtbaar en voorkomt dat een eicel zich in de baarmoeder innestelt. Het hormoonspiraaltje geeft progestageen af. Het maakt het slijm van de baarmoedermond minder toegankelijk voor zaadcellen en het baarmoederslijmvlies minder geschikt voor innesteling van een bevruchte eicel. Het koperspiraaltje blijft ongeveer 10 jaar zitten en het hormoonspiraaltje 5 jaar. Allebei de spiraaltjes zijn heel betrouwbaar. Bij het hormoonspiraaltje is de kans op een zwangerschap 0,1 tot 0,2% en bij het koperspiraaltje is de kans op een zwangerschap 0,1 tot 1%.