Menstruatie

Als een meisje in de puberteit zit wordt ze ongesteld, ze begint met menstrueren.

Menstrueren

Elke maand wordt er een eicel geproduceerd door de eierstok. Het baarmoederslijmvlies wordt dikker, hierin kan het klompje cellen dat uit de bevruchte eicel ontstaat zich innestelen.Als de eicel niet wordt bevrucht, laat het baarmoederslijmvlies gedeeltelijk los, dit heet de menstruatie of ongesteld zijn. Tijdens de menstruatie komt er ook bloed vrij, door het samentrekken van de spierlaag in de baarmoederwand worden alle stukjes slijmvlies, slijm en bloed afgevoerd door de vagina naar buiten.

Wanneer een meisje ongesteld is kan ze last krijgen van de samentrekkingen in de baarmoederwand. Ze kan last krijgen van buikkrampen die erg pijn kunnen doen. Voor en tijdens de menstruatie voelen veel vrouwen en meisjes zich ellendig of verdrietig, soms kribbig of afwezig en ook kunnen ze last hebben van hoofdpijn, buikpijn, rugpijn of spierpijn. Bij de een duurt de menstruatie maar 3 dagen maar bij een ander kan het wel een week duren.

De meeste meisjes beginnen rond hun 13e te menstrueren, maar sommige beginnen al op hun 10e en sommige pas op hun 16e. Wanneer een vrouw in de overgang zit, stopt de menstruatie, dit is bij de meeste vrouwen tussen hun 45e en 55e, de gemiddelde leeftijd is 51 jaar.

Menstruatiecyclus

In de menstruatiecyclus vindt de ovulatie ongeveer op de 14e dag plaats, de ovulatie is de eisprong, er komt dus een eitje vrij. Wanneer het eitje niet wordt bevrucht sterft die af, het slijmvlies wordt dikker. Rond de 28e dag laat het slijmvlies los, de menstruatie begint. De menstruatiecyclus begint daarna weer opnieuw. Bij sommige vrouwen is de menstruatie regelmatig, precies om de 4 weken, maar bij veel vrouwen is de menstruatie onregelmatig. De ene keer na 3 weken, de andere keer na 5 weken. Als een meisje begint met menstrueren is de menstruatie vaak onregelmatig

Tijdens de menstruatie gebruiken meisjes en vrouwen maandverband of tampons om de resten baarmoederslijmvlies op te vangen.

Maandverband wordt tegen de opening van de vagina gedragen.

Tampons worden in de vagina gedragen.
Maar maandverband en tampons nemen niet eeuwig vocht op, ze moeten regelmatig vervangen worden. Door bacteriën kan het onfris gaan ruiken en er kunnen ontstekingen ontstaan.